Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина. Това предвижда

...
Цигарите и тютюневите изделия ще поскъпнат от март догодина. Това предвижда
Коментари Харесай

НС реши: Цигарите поскъпват от 1 март

Цигарите и тютюневите произведения ще нарастнат от март следващата година. Това планува акцизният календар на Министерството на финансите, който депутатите одобриха на първо четене през промени на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).
Промените са импортирани от Министерския съвет и бяха утвърдени на първо четене със 154 гласа  " за ", 1 " срещу " и 26 въздържали се, заяви Българска телеграфна агенция. 
Най-голямо ще е нарастването при нагреваемите тютюневи произведения - с 21%, а минимум при класическите цигари - 5 на 100. Според акцизния календар до 2026 година нагреваемите тютюневи произведения ще нарастнат със 72%, цигарите с съвсем 20 на 100, а останалите тютюневи артикули - с 46%, съобщи БНТ. 
В претекстовете към законопроекта се показва, че е постъпило искане от сектора за въвеждане на акцизен календар за интервал от четири години напред, считано от 1 март 2023 година, за да се реализира уравновесено нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, включително електронните цигари, съдържащи никотин.
По този метод ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне внезапно повишение на акцизните ставки, както и нежелани последствия за бизнеса, фиска и потребителите. Също по този начин с приемането на предлагането ще се вкарат сполучливи европейски практики и ще се понижи изоставането на страната ни по отношение на останалите страни в Европейски Съюз и междинните равнища на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към настоящите в България 90 евро на хиляда къса, се показва в претекстовете към законопроекта.
В отчета на бюджетната комисия се отбелязва, че предлагането на малко по-високи равнища на облагане е съобразено с наредбите на директивата за смяна на акцизната инструкция, която се чака да бъде импортирана от Европейската комисия на 8 декември 2022 година
С промените в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс се вкарват в българското законодателство и условията на европейска директива да се обменя автоматизирано информация, която се получава от цифровите платформи за търговците, които реализират активност посредством тези платформи.
По оценка на Европейската комисия сред 40 и 60% от приходите, които се осъществят посредством цифровите платформи, не се заявяват. Това ще даде опция на всички администрации посредством обмена на информация да установят  търговците, които реализират активност, дали са заявили действителните приходи, които са осъществили, се споделя в отчета на бюджетната комисия.
Депутатите взеха решение срокът за оферти сред първо и второ четене на законопроекта да бъде скъсен на три дни. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР